Отходная


В конце жизни человека, при отходе (уходе, отхождении) его из этого мира, над ним читается особый канон, который в Требнике малом озаглавлен так: "Канон молебный ко Господу нашему Иисусу Христу и Пречистей Богородице, Матери Господни, при разлучении души от тела всякаго правовернаго". В конце канона полагается читать особую молитву. Этот канон, читаемый "от лица человека, с душею разлучающагося и не могущего глаголати", обычно называется "Отходной".
Вот несколько тропарей из этого умилительного и трогательного канона:
"Се, мя, Владычице, страх усрете (пришел ко мне), егоже и бояхся: се, подвиг (здесь: борьба, борение) велик объят мя (охватывает меня), в немже буди ми Помощница, Надежде спасения моего".
"Устне мои молчат и язык не глаголет, но сердце вещает: огнь бо сокрушения сие снедая внутрь возгарается и гласы неизглаголанными Тебе, Дево, призывает".
"Нощь смертная мя постиже (настигла) неготова, мрачна же и безлунна, препущающи (отпуская) неприготовлена к долгому оному пути страшному, да спутешествует ми Твоя милость, Владычице
".
"Великой последней гласящей трубе в страшное и грозное Воскрешение суда, воскресающим всем, помяни мя тогда, Святая Богородице".
"Зря конец близу (видя близкий конец) жития моего и помышляя безместных (недостойных, неуместных) мыслей, деяний же, Всечистая, душу мою делательницу, люте уязвляюся (жестоко бываю поражаем) стрелами совести: но преклоншися милостивно буди мне Предстательница".
В заключение от иерея (иереем) глаголется следующая молитва на исход души.
"Владыко Господи Вседержителю, Отче Господа нашего Иисуса Христа, Иже всем человеком хотяй спастися и в разум истины приити, не хотяй смерти грешному, но обращения и живота (жизни). Молимся и мили ся Ти деем (и препоручаем себя Твоей милости): душу раба Твоего (имярек) от всякия узы (от всего связывающего; "уза" - цепь) разреши, и от всякия клятвы (всякого проклятия) свободи, остави (разреши, т. е. прости) прегрешения ему, яже от юности, ведомая и неведомая, в деле и слове, и чисто исповеданная, или забвением или студом (стыдом) утаеная. Ты бо Един еси, разрешаяй связанныя (прощая непрощенных) и исправляяй сокрушенныя (укрепляя надломленных, немощных). Надежда неначаемым (отчаявшимся), могий оставляти грехи всякому человеку, на Тя упование имущему. Ей, Человеколюбивый Господи, повели, да отпустится от уз плотских и греховных, и приими в мире душу раба Твоего сего (имярек), и покой ю (её) в вечных обителех со святыми Твоими, благодатию Единороднаго Сына Твоего, Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, с Нимже благословен еси, с Пресвятым, и Благим, и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь".
В Большом Требнике (глава 75) есть особый "Чин, бываемый на разлучение души от тела, внегда человек долго страждет".
Этот чин состоит из канона и двух молитв, из которых первая - "Молитва о души судимей" по содержанию вполне сходна с молитвой, находящейся в Отходной, а вторая - "О долгостраждущем умрети" читается так:
"Господи Боже наш, Иже неизреченною Твоею мудростию создавый человека и от персти сего вообразивый (из праха земного, из земли образ его создавый), в вид и доброту (внешним и внутренним совершенством) украсивый, яко честное и Небесное стяжание (приобретение), в славословие и благолепие (красоту) Твоея славы и Царства, за еже (через которую, т. е. красоту) по образу и по подобию сего привести, но понеже (ибо, поскольку) заповедь преступи Твоего повеления, прием образ и не сохранив и сего ради да не зло безсмертное будет, человеколюбно повелевый разрешению сему и нерушимей сей узе (цепи), яко Бог отцев, Твоим Божественным хотением отсещися (быть разрушену, истреблену) и разытися (развязаться), и телу убо от них же сложися разытися, душею же тамо преселитися (туда переселиться), идеже (где) и еже быти прияла есть, даже до общаго Воскресения: сего ради молимся Тебе Безначальному и Безсмертному Отцу, и Единородному Твоему Сыну, и Пресвятому Твоему Духу, да от тела разрешение (имярек), во упокоение сотвориши, и аще что в ведении или в неведении приразися (коснулось, присоединилось) Твоей благости, или под клятвою священническою бысть, или своя родители преогорчи, или клятву преступи, или в мечтания (ворожбу, гадания) демонская и волхвования студная (постыдные) впаде, завистию лукаваго демона, прощения от Твоея неизреченныя благости моля: ей, Владыко Господи Боже, услыши мене, грешнаго и недостойнаго раба Твоего, в час сей, и разреши раба Твоего (имярек) нестерпимыя сея болезни и содержащия его горькия (тяжкой) немощи и упокой его, идеже (где) праведных дуси (души). Яко ты еси упокоение душ и телес наших, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь".

Хостинг от uCoz